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Book 3, Chapter 11, Article 11.3.3, Chapter 20, Article 20.1.1, 

Book 4, Chapter 33, Article 33.1 

 
Archery Association Namibia has requested an interpretation on whether (i) all target 

bows must have a solid colour on the riser to avoid containing “camouflage” and (ii) the 

bow shown below contains camouflage?   

 

The National Judges Committee of Real Federación Espaňola de Tiro con Arco (RFETA) 

has requested an interpretation on (i) whether the requirement that “athlete equipment 

shall not include camouflage colours of any kind” applies to bows, quivers, arrows and 

accessories such as backpacks, gloves, etc. and (ii) what constitutes “camouflage 

colours”. 

 

The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 

within the terms of reference of the Technical Committee and C&R. 

 

C&R has determined that the two requests are related and are appropriately answered in 

this interpretation.   

 

C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules 

or Congress decisions.  
 
Response as approved by a majority of the members of the Technical Committee 

and C&R: 

 

Book 3, Chapter 3, Article 11.1.3 provides that “athlete equipment shall not include 

camouflage colours of any kind.” 

 

While read literally, this could be construed as restricting any colours that are used in 

traditional camouflage even though not used in a camouflage pattern.  For example, 

green, brown, black, tan and white are often seen used in camouflage patterns.  Construed 

in this manner, this would prohibit all equipment which is a solid green, brown, tan, etc.  

This is not the intent of the by-law. 

 

However, other colours that are not traditionally used in camouflage, such as pink, blue 

and bright yellow could be used in a camouflage pattern.  The intent of the by-law is to 

restrict the use of equipment with a camouflage pattern. 

 

Likewise, the intent of the by-law is not to restrict abstract designs or multi-colours 

(whether random or otherwise) which are not in a camouflage pattern. 

 

Rather, the intent of the by-law is to restrict the use of camouflage patterns regardless of 

the colour.  Accordingly, the term “camouflage colours” is hereby construed as follows:  
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“Camouflage colours” are trademarked or other digital designs, whether random or not 

and regardless of colours used, which consist of natural material camouflage patterns 

such as bark, twigs, or leafs that are used for the purpose of blending in with natural 

environments thereby providing less visibility to game, military personnel, or others.  

Non-traditional camouflage colors such as pinks, blues, bright yellow, etc. in camouflage 

patterns that are used in designs for the purpose of blending in with natural environments 

whereby providing less visibility are considered camouflage.  

 

No part of any equipment can have camouflage patterns.  

 

Applying the above analysis to the questions asked by Archery Association Namibia: 

 

 (i) equipment does not have to be a solid colour. 

 (ii) it appears from the picture below that the bow shown has camouflage 

patterns and therefor is not permitted without such portion having the prohibited design 

being taped over. 

  

 The restriction applies to athlete equipment.  The initial sentence of Book 3, 

Chapter 11 provides that “this article lays down the type of equipment athletes are 

permitted to use when shooting in World Archery competitions.” Accordingly, for this 

purpose, “athlete equipment” consists of all equipment used by an athlete in connection 

with competing, including, without limitation, anything used, worn or taken by the athlete 

on the field of play.  Equipment includes, but is not limited to, the bow, quiver, arrows 

and accessories such as backpacks and gloves.   
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