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Book 3, Chapter 11, Article 11.2.4   
The South African Archery Association has requested an interpretation as to whether a 

release aid may be attached to a string before the athlete is to shoot his/her arrow and 

left hanging there so that when it is that athlete’s turn to shoot he/she can load the arrow 

and simply take hold of the release aid and draw the box.  This question becomes 

relevant in Final Matches with alternate shooting or Team Events. 

 

The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 

within the terms of reference of the Target Committee. 

 

C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules 

or Congress decisions.  
 

Response from the Target Committee: 

 

It is the decision of the Target Committee that a release may not be left attached to the 

string before loading the arrow.  The Target Committee does not believe that there is a 

need for releases to be attached to the string of the bow until the arrow is ready to be shot. 

Athletes are not allowed to nock their arrows, so they do not need to ‘nock’ the release.  

Additionally, since only certain releases can be attached to the string in the manner 

described above, allowing this activity would provide an unnecessary advantage to those 

athletes using releases which can be attached. 

 

The foregoing does not apply to Para-Archery where there is an existing interpretation to 

permit the use of a mouth release for athletes who have a classification which permits a 

mouth release. This requires the release aid to be permanently attached to the string. 
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