
 
 

15 December 2023   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

INTERPRETATIONS 
WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 
Book 3, Chapter 11 Article 2.1.3 / Book 4, Chapter 22 Article 2.1.3 
 
The Member Association of Israel has requested an interpretation with respect to the following 
wording: “A riser brace or split cables are permitted, provided they do not consistently touch the 
athlete’s hand, wrist or bow arm.”. 
 
The Constitution and Rules Committee finds the question presented to be within the terms of 
reference of the Technical Committee. 
 
The Constitution and Rules Committee has determined that the following interpretation is not 
contrary to the existing rules or Congress decisions.  
 
The following is the decision of the Technical Committee in consultation with the Judge 
Committee:  
 

The intent of the rule is that the athlete will not gain any advantage from steadying the bow by 
using any part of the bow or attachment to the bow as a support against any part of the body 
during holding, aiming and releasing the arrow. 

Contact during holding, aiming and releasing the arrow will be considered a “consistent touch”. 

The athlete is allowed to make contact with the grip, bow sling or finger sling, the string and 
string attachments. Once the athlete has come to full draw, contact with a riser brace, cables, 
cable slider, string stopper, stabiliser or any other attachment to the bow is not allowed. 

In case such an infringement is detected, book 3, 15.1.5. states - "Any athlete found to be using 
equipment contravening World Archery Rules may have his scores partly or fully cancelled", a 
Judge shall follow the procedure which has been outlined in the Judge's Guidebook and is also 
mentioned below: 

1. The Judge should observe and confirm that the said equipment or process is in 
contradiction to the rules which also serves as the confirmation based on “evidence” 
and this will be discussed and confirmed with the Chair of Judges 

2. Approach the team manager (or the athlete in case there is no team manager) to issue a 
warning, and direct the athlete to rectify the issue. 

3. Depending on the situation, the Chair will decide if or not the arrow values will be 
removed partially or fully, which follows from Article 15.1.5 – which uses the word 
“may”, meaning it will be a subjective decision based on the situation as deemed fit by 
the Chair of Judges 
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4. If the issue persists, even after the official warning, this will be considered a violation 
of 15.1.7 – where the athlete would have knowingly broken the rule – and hence will 
be eligible for a disqualification, which will be carried out by the Chairman of Judges. 
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